Je hond in de winter

 Je hond in de winter

Dat betekent wandelen in de vrieskou, plezier in de sneeuw en meer binnen zijn. Grote kans dat hij wel wat extra bescherming buiten kan gebruiken. En soms zelfs binnen! Want ongetwijfeld let je op je energieverbruik. Dat hoeft geen nadelige gevolgen te hebben voor je hond, maar het kán wel. Wat is de beste binnentemperatuur? Hoe hou je je hond warm en voorkom je voetzolenpijn in de sneeuw. En hoe zorg je ervoor dat zijn weerstand op peil blijft? We delen onze kennis en lees onze tips.

Bibberende hond

Bibbert, rilt of trilt je hond dan is dat een teken dat hij het te koud heeft. Zijn haren gaan overeind staan om de warmte vast te houden. Via de poten, oren, heupen en/of buik en flanken verliezen ze veel warmte. Is een hond onderkoeld dan worden zijn ademhaling en hartslag zwakker en geeft hij weinig reactie. Maar niet alle honden zijn gevoelig voor kou. Sterker nog: sommige honden houden ervan, zoals husky’s en new foundlanders. In het algemeen geldt dat grote honden beter tegen kou kunnen dan kleine.

Wat is de beste binnentemperatuur voor een hond?

De beste binnentemperatuur is afhankelijk van het hondenras en de plek waar hij het meest slaapt. Is het minder dan 10 graden op de plek waar je hond verblijft? Of ligt hij meestal in een bench, dan is er meer risico op een te koude plek. Want een hond zoekt instinctief een warmere plek op als hij het koud heeft. In een bench kan dat natuurlijk niet. De omgevingstemperatuur moet daar dan in ieder geval hoger zijn dan 10 graden. Maar het allerbelangrijkst: voorkom altijd tocht!

Je hond in de winter: leeftijd, conditie en vacht bepalen gevoeligheid

Jonge, oude en/of zieke honden kunnen zichzelf minder goed warmhouden. Ook honden zonder ondervacht of met een slecht isolerende vacht, hebben het sneller koud. Een ondervacht zorgt ervoor dat warmte beter wordt vastgehouden. Deze onderlaag bestaat meestal uit kortere, dunnere haren die goed isoleren. De bovenvacht bestaat uit dikke haren die beschermen.
Honden zonder ondervacht zijn bijvoorbeeld boxers, jack russels en Engelse staffords.
Maar let op: ook honden met een dikke vacht, zoals een labradoodle kunnen het koud hebben in de winter, zeker als ze ook nog eens zijn natgeregend of -gesneeuwd.

Laat je hond bij kou zelf zijn slaapplek zoeken

We zeiden het al: een hond kiest instinctief een plek die past bij de temperatuur van het moment. In de zomer zoekt hij een schaduwrijke plek, in de winter een plek die z’n lijf warm houdt. Laat je hond – als het kan – dan ook zelf een plek kiezen. Of biedt meer plekken aan.
Kan dit niet of wil je je hond in de bench laten slapen, zorg dan dat daar warm materiaal zoals een fleecedeken, mand of (orthopedisch) kussen ligt. Ook voor slopers is er geschikt warm materiaal.

Je hond en sneeuw

Sneeuw zorgt voor sneeuwpret. Maar sneeuw kent ook gevaren voor je hond en kan uitmonden in voetzolenpijn. De sneeuw kan tussen de voetzooltjes blijven plakken en daar veranderen in ijsballetjes. Het lopen wordt hierdoor pijnlijk en soms zelfs onmogelijk. Je denkt wellicht dan verwijder ik deze ijsballetjes toch gewoon?! Maar dat is pijnlijk voor je hond omdat deze keihard zijn. Dus… voorkomen is beter dan genezen. Hoe?

1. Smeer de voetzolen goed in.
2. Dit kan met vaseline, maar dat gaat niet nauwkeurig en kan vlekken geven op je vloer/mand/bank.
3. Wij adviseren voetzooltjesspray van Frama best for pets met calendula, lavendel en tea tree. Calendula verzacht en ondersteunt de huid. Lavendel ontspant en herstelt en tea tree noemen ze de ‘wonderolië van Australië’. Ons advies: spray twee tot zes keer per dag de zooltjes van je hond. Let op: giftig voor je kat!
4. Of gebruik een stick met Potenwax. Met de (kleine) stick smeer je gemakkelijk zelfs de kleinste pootjes in. Je hebt maar een klein beetje per keer nodig. De bijen- en jojobawas beschermt en de ingrediënten calendula, aloë vera en shea butter verzorgen de zooltjes.
5. Controleer bij thuiskomst de poten, spoel en droog goed af en verwijder direct eventuele ijsballetjes uit de pootjes.
6. Knip lange haren tussen de tenen weg. Dit voorkomt de kans op ijsklontjes.
7. Vermijd zoveel mogelijk wegen waar is gestrooid. De voetzolen van je hond zijn hier gevoelig voor. Er kunnen kloofjes ontstaan en de pekel werkt hierop in. Is dit gebeurd, gebruik dan ook de herstellende voetzooltjesspray van Frama.
8. Als er pekelzout aan de poten zit zal je hond ze schoon likken. Maar dan krijgt hij pekelzout binnen wat een zoutvergiftiging kan veroorzaken met ernstige gevolgen. 

De R zit in de maand: zorg voor een goede weerstand

Zelf zorg je ook voor extra weerstand deze maanden, besteed ook extra aandacht aan de gezondheid van je hond. Hou zijn weerstand op peil met goed, gezond voer en geef zo nodig extra supplementen. Ook dit is afhankelijk van de leeftijd en algehele gezondheid. Geef deze zolang de R in de maand zit. We adviseren je graag in de winkel.

Orthopedisch hondenbed

Je hond en kou, voorkom problemen

Je oudere hond

Zo houd je hem vitaal en zorg je voor comfort.

Waarom een loopplank?

Een loopplank verlicht gewrichtsklachten en geeft comfort.

10 herfsttips voor je hond 

10 herfsttips voor je hond en jou. Zo geniet je veilig met je hond.

De R zit weer in de maand

Supplementen voor extra weerstand voor je hond of kat

Vlooien: jeuk, gedoe, gevaar

Je zou er kriebels van krijgen…
Dit zijn onze tips.

Hondentuig Perfect Fit

Een hondentuig van Perfect Fit geeft rust en voorkomt blessures.

Hersenwerk voor hond en kat

15 minuten een intelligentiespel spelen = een uur wandelen

Orthopedisch hondenbed?

Gewrichtsproblemen voorkomen met een orthopedisch hondenbed

Dierenspeciaalzaak Angela

Niet eerst op de verpakking kijken om te adviseren.

Chocolade: (levens)gevaarlijk

Chocolade: (levens)gevaarlijk voor je hond